Hiihto on suomalaisille perinteinen urheilulaji, johon liki jokaisella suomalaisella on jonkinlainen suhde ja tunneside iästä riippuen. Hiihto on maailman monipuolisin kestävyyslaji ja edullinen harrastus ja se on myös penkkiurheilijoiden seuratuimpia talviurheilulajeja. 80-luvun kansanlatujen ja hiihdon suuren suosion jälkeen tapahtuneen 90-luvun taantuman ja vuosituhannen vaihteen lumettomien talvien jälkeen hiihto on taas nosteessa ja suorastaan muodissa. Kerrataanpa siis, miten hiihtoharrastukseen pääsee mukaan.
Välineet
Oikein valitut sukset ja sauvat ja sopivat monot ovat ensimmäiseksi tärkein asia. Niiden valinnassa on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen tai ainakin hiukan perehtyä aiheeseen ennen kuin ostaa ensimmäiset vastaantulevat tarjouksessa olevat varusteet. Hyvien varusteiden avulla hiihdosta nauttii eniten.
Hiihtotavan valinta ratkaisee suksen tyypin. Hiihtotapoja on perinteinen ja vapaa tyyli ja kumpaankin on omanlaiset välineet. Siksi on ensin valittava, kummalla tyylillä hiihtelee. Suksia on sekä kalliimpia kilpasuksia että kohtuuhintaisia harrastelijan välineitä. Harrastajien kakkostason sukset ovat hyvä valinta, ja niillä pärjää aktiivisemminkin hiihtävä harrastaja hyvin. Yleissuksi on voideltava pakkaskelin suksi perinteisen tyylin hiihtäjälle. Vapaalla tyylillä etenevä valitsee puolestaan nollakelin luistelusukset. Pitopohjasuksi voisi olla myös hyvä valinta jos ei halua perehtyä suksivoitelun saloihin.
Sukset ovat henkilökohtainen urheiluvaruste, ja ne valitaankin hiihtäjän painon ja pituuden mukaisesti. Aloittelijan sukseksi valitaan yleensä joustavampi suksi, jossa on hyvä pito perinteisellä tyylillä, tai vapaan tyylin menijälle suksi jossa on suuntavakaa meno. Jo entuudeltaan taitavampi hiihtäjä valitsee suksekseen yleensä jäykemmän mallin.
Perinteisen tyylin suksi on hiihtäjää 15-30 cm pidempi. Vapaan tyyli suksi puolestaan 5-15 cm pidempi. Hieman lyhyemmällä suksella on yleensä helpompi hiihtää.
Voitelu
Hyvä pito on tärkeää perinteisen tyylin hiihtäjälle, toki luistoakin on hyvä löytyä etenkin pidemmällä hiihtolenkillä, jotta meno sujuu jouhevasti ja sutjakkaasti. Helpoin tapa saada sukset hiihtokuntoon on voiteluttaa ne suksihuollossa kerran tai pari kaudessa. Huoltojen välillä voi pitoa tai luistoa lisätä pikavoitelupurkeista. Pikavoiteet eivät varsinaisesti imeydy sukseen mutta antavat hetkeksi lisää toivottuja ominaisuuksia suksille.
Pakkasella on perinteisen hiihto ja suksien voitelu helppoa, suksi luistaa ja kunnon pito auttaa. Nollakeleillä suojasäässä on voitelu kaikkein vaikeinta, ja suojasään puolella vapaan tyylin hiihto on puolestaan helpompaa suksihuollon kannalta.
Hiihtotekniikka
Helpossa hiihdossa suksi vie kuin itsestään ja vauhtiin lykitään vaan lisätehoa potkuilla. Käyttöön kannattaa valjastaa koko vartalo, jotta hiihdosta saa kaiken hyödyn irti ja jotta se olisi mahdollisimman energiatehokasta. Tällöin kaikki lihasryhmät tekevät töitä. Perinteinen hiihtotyyli on tekniikaltaan helpompaa ja siinä on hyvä opetella hallitsemaan suksia. Kun perinteinen tyyli on hallussa, voi siirtyä opettelemaan vapaata tyyliä, jossa meno on hieman vauhdikkaampaa.
Koska suksien hyvä hallinta on kaiken a ja o, on hiihdon harjoittelu hyvä aloittaa pelkillä suksilla, ilman sauvoja. Hyvä tasapaino on hiihdossa tärkeää ja sitä kannattaa harjoittaa esimerkiksi liukumalla suksen päällä yhdellä jaloilla ja molemmilla, kyykyssä ja seisten.
Myös mäkien laskua on hyvä harjoitella, sillä niitä riittää etenkin pohjoisemman Suomen hiihtoladuilla. Lasku sukset urissa on yllättävän haastavaa ja vauhti voi nousta melkoisen kovaksi. Mäen laskemisessa tärkeintä on rentous, ja vartaloa jännittäessä kasvaa myös kaatumisen riski. Vauhtia saa hitaammaksi nostamalla vartaloa suoremmaksi, ja matalassa asennossa vauhti kasvaa ilmanvastuksen pienentyessä. Kaarteessa voi ottaa pieniä “askelia”, jotta pysyy uralla, ja painopistettä siirretään sisäsukselle. Myös kaatumista on syytä harjoitella, jotta mäenlaskun saa katkaistua vauhdin kiihtyessä liian kovaksi.
Energiataloudellisessa hiihtotavassa osaa hiihtäjä lukea latua, eli hän osaa hyödyntää ylä- ja alamäkien vauhteja. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa että vauhdin ylläpto vie vähemmän energiaa kuin sen lisääminen.
Varusteet
Hiihto on talvilaji, ja hyvät varusteet ovat olennainen osa lajin mukavuutta. Liikaa ei kannata hiihtoon pukeutua, sillä siinä tulee ihan varmasti vähintäänkin lämmin – jollei jopa hiki. Nykyajan hengittävä kerrasto alle ja kuoritakki ja housut ylle, siinä hyvä perusresepti siihen että hiki saadaan iholta pois ja asu hengittää.