Talviolympialaisten lajit ja Suomen menestys

Talviolympialaiset ovat arvokisat, jotka järjestetään neljän vuoden välein, viimeksi Etelä-Koreassa alkuvuodesta 2018. Seuraavat talviolympialaiset järjestetään vuonna 2022 Kiinassa. Ensimmäiset talviolympialaiset on järjestetty maailmansotien välissä vuonna 1924 Ranskassa Chamonixissa. Tuolloin kisat vielä järjestettiin aina samana vuonna kesäolympialaisten kanssa, ja alkuvuosina kisat myös järjestettiin ensin samassa maassa kuin kesäolympialaisetkin ja sittemmin samassa maanosassa kuin kesäolympialaiset, mutta 1950 -luvulta lähtien ne on pyritty järjestämään aina eri maanosissa ja vuodesta 1986 alkaen myöskin eri vuosina aina kahden vuoden välein.

Talviolympialaisten kilpailutuloksista voi nykyään lyödä myös vetoa useilla vedonlyöntisivustoilla kuten Unibet, Bettson, NordicBet, Espekt sekä Comeon. Jokaisesta alla luetellusta talviolympialajista pystyy lyömään vetoa, vähintään voittajasta, usein myös muista sijoituksista.

Alppihiihto

Alppihiihto on ollut olympialajina vuodesta 1936 lähtien, aluksi pelkkänä alppiyhdistettynä lajina ja sittemmin erikseen kilpailulajeiksi on tullut alppiyhdistetyn lisäksi syöksylasku, pujottelu suurpujottelu ja supersuurpujottelu. Alppihiihdossa parhaiten menestynyt maa on Itävalta. Suomalainen on voittanut alppihiihdon hopean yhden kerran.

Ampumahiihto

Ampumahiihto tuli mukaan olympialajeihin vuonna 1960. Lajeina ampumahiihdossa on miehillä 10 km, 20 km, 12,5 km takaa-ajo, 15 km yhteislähtö sekä miesten viesti. Naisten ampumahiihto puolestaan tuli olympialajiksi vuonna 1992, ja siinä lajeina ovat 7,5 km, 15 km, 10 km takaa-ajo, 12,5 km yhteislähtö sekä naisten viesti. Ampumahiihdon menestynein maa on Saksa. Suomella on voitettuna neljä hopeista ja kaksi pronssista ampumahiihdon olympiamitalia.

Curling

Curling on ollut virallisena olympialajina vuodesta 1992. Curlingissa on sekä miesten turnaus sekä naisten turnaus, ja uutena lajina sekanelinpeli joka tuli mukaan olympialaisiin vuonna 2018. Curlingingissa menestynein maa on Kanada. Suomen joukkue on voittanut hopeaa olympiacurlingissa.

Freestylehiihto

Myös freestylehiihto tuli lajiksi talviolympialaisiin vuonna 1992, ja lajeina siinä on kumparelasku, hypyt ja skicross sekä lumikouru (eli halfpipe), slopestyle jotka ovet tuoreimpina lajeina tulleet mukaan vuonna 2014. Suomalaiset ovat voittaneet yhden kultaisen, kaksi hopeista ja yhden pronssisen mitalin olympialaisissa.

Jääkiekko

Jääkiekkoa on pelattu olympialajina jo aivan alusta saakka, jo ennen varsinaisia talviolympialaisiakin. Matkan varrella on ollut ajoittain vääntöä ammattilaispelaajien, etenkin NHL -pelaajien osallistumisesta olympiakisoihin ja pelitauon saamisesta sitä varten. Kaikkein aikojen menestynein jääkiekkomaa on Kanada olympiamenestysellä mitattuna, ja Suomen joukkuekin on pärjännyt hyvin sillä voitettuna on vuosien 1988 ja 2006 olympiahopeat sekä pronssia vuosilta 1994, 1998, 2010 sekä 2014.

Lumilautailu

Lumilautailu tuli mukaan olympialajiksi vuonna 1998, ja pienien muutosten jälkeen siinä ovat tällä hetkellä lajeina sekä miesten että naisten lumikouru, suurpujottelu, parisuurpujottelu, parierikoispujottelu, lumilautakrossi sekä slopestyle. Suomen mitalisaldo lumilautailussa on kaksi hopeista ja yksi pronssinen mitali. Eniten menestystä ovat lajissa saavuttaneet Yhdysvaltojen urheilijat.

Maastohiihto

Suomalaisten suosikkilaji maastohiihto on ollut olympialajina jo ensimmäisistä olympialaisista lähtien ja naisetkin ovat osallistuneet lajiin olympialaisissa vuodesta 1924 saakka. Lajeina maastohiihdossa on miesten 10 /15 /18 /30 /50 kilometrin matkat sekä viesti, takaa-ajo, sprintti ja parisprintti. Naisilla muuten samat, mutta kilometreillä 5 /10/ 15/ 20/ 30.

Norja on lajissa kaikkien aikojen menestynein maa, ja suomalaisillakin on muhkea mitalisaldo sijalla 4. parhaiten menestyneen maana, 20 kultaisella mitalillaan, 24 hopeisella ja 32 pronssisella olympiamitalillaan.

Mäkihyppy

Myös mäkihyppy on talvilajina suomalaisten sydäntä lähellä, ja sekin on yksi alkuperäisistä olympialajeista. Suomi on lajin kärkimaa mitalisijoitukseltaan, eli meillä on lajissa 10 olympiakultaa, 8 hopeaa sekä 4 pronssia.

Pikaluistelu

Pikaluistelu on yksi alkuperäisistä olympialajeista, ja matkoina siinä on 500/100/1500/3000 (naisilla)/5000/10 000 (miehillä) sekä joukkuetakaa-ajo. Mitalisaldo Suomella on 7 kultaista, 8 hopeista ja 9 pronssista mitalia, ja kaikkein aikojen menestynein maa on Alankomaat.

Yhdistetty

Yhdistetty on maastohiihdon ja mäkihypyn yhdistelmälaji, ja Suomi on pärjännyt siinä mitalisijoille Norjan jälkeen maailman toiseksi parhaiten 4 kultaisella, 8 hopeisella sekä 2 pronssisella mitalillaan.

Muita lajeja

Muita talviolympialaisten lajeja, joissa Suomella ei ole mitalimenestystä ovat kaukaloluistelu, ohjaskelkkailu, rattikelkkailu ja skeleton.