Moottorikelkkailua lasten ehdoilla

Moottorikelkkailu on hauska koko perheen ulkoilumuoto, ja oikein tehtynä turvallista puuhaa lasten kanssa. Moottorikelkalla ajelu on niin aikuisista kuin lapsistakin jännittävää ja hauskaa, ja usein esimerkiksi urheiluseurojen ja ohjelmapalveluyritysten järjestämät talviolympialaiset sisältävät ohjelmanumeronaan moottorikelkkakyyditystä.

Moottorikelkalla on myös hauska lähteä talviselle retkelle. Kun kelkan perään kytkee reen, voi mukaan lähteä isompikin porukka. Moottorikelkkaillessa paksun lumipeitteen peittämät, vaikeakulkuisetkin maastot muuttuvat talvisen iloiseksi seikkailuksi, ja ympäröivän luonnon kokee uudelta kantilta. Moottorikelkalla tuttu maisema laajenee suuremmaksi kokonaisuudeksi, ja sitä kautta lapsetkin oppivat hauskalla tavalla tuntemaan luontoa ja ympäristöä. Tärkeää on kuitenkin muistaa kulkea merkittyjä reittejä, jotta kelkkailu pysyy turvallisena, eikä kuormita luontoa tarpeettomasti.

Moottorikelkkaillessa on tärkeää huomioida oikeanlaiset varusteet turvallisuuden ylläpitämiseksi. Niin kelkkaa ajavalla kuin jokaisella kyydissä istuvalla on oltava päässään asianmukainen kypärä. Kelkkailuun on saatavilla myös muita turvavarusteita, jotka auttavat suojelemaan vahinkotilanteessa.

Varusteiden lisäksi turvallisuuteen vaikuttavat olosuhteet. Etenkin jäälle menoa on syytä välttää, mikäli jään riittävästä paksuudesta ei ole varmuutta. Usein kelkkailuonnettomuudet sattuvat juuri liian heikoilla jäillä ajettaessa. Lisäksi kelkkaretkeä suunniteltaessa on tärkeää huomioida sääennuste, jotta liian kova pakkanen, tuuli tai lumipyry eivät yllätä ikävästi. Kauniin aurinkoisessa säässä, leudon pakkasen siivittämä kelkkailu on upea kokemus, jonka varmasti haluaa kokea uudestaan!

Lasten moottorikelkkailu

Moottorikelkkoja valmistetaan myös lasten käyttöön. Kuljettajan tulee olla vähintään 15-vuotias ja omata T-ajokortti, mutta ilman ajokorttiakin kelkkailua pääsee harjoittelemaan suljetuilla radoilla ja ohjatuilla safareilla. Useat ohjelmapalveluyritykset ylläpitävät talvisin lapsille omia moottorikelkkaratoja, joilla harjoittelu lisää lapsen taitoja ja tuo ajoon varmuutta. Tarjolla on myös moottorikelkkakouluja, joissa lapset oppivat itsenäisen moottorikelkkailun salat.

Moottorikelkkailua pääsee kokeilemaan jo pienestä pitäen, sillä pienimmät kelkat soveltuvat jopa alle 8-vuotiaille. Kelkat ovat turvallisia käyttää valvotuissa olosuhteissa, ja tarjoavat runsaasti elämyksiä ja onnistumisen tunteita. Kun lapsi on valmis omaan kelkkaan, on tarjolla usean eri valmistajan vaihtoehtoja. Moottorikelkkailu onkin hyvä tapa opettaa lapselle pienestä pitäen liikenteen vastuita ja velvollisuuksia, ja auttaa lapsesta kasvamaan luontoa ja muuta liikennettä kunnioittava kuljettaja. Ja mikäli kelkkakärpänen puraisee oikein kunnolla, voi harrastus kasvattaa lapsesta jopa monipuolisen kilpaurheilijan.